Opció elszámolás

Tőzsdeismeretek /Elméleti jegyzet/ | Digitális Tankönyvtár

Részletek Az opciós jog gyakorlása Az opciót akkor érdemes gyakorolni, ha az a piacinál kedvezőbb árfolyamon teszi lehetővé a konverziót.

opció elszámolás

Ellenkező árfolyam-alakulás esetén azonban, például, ha a piaci árfolyam a vételi opció árfolyama strike price alatt van, az opció vevője nem él opciós jogával, egyszerűen hagyja lejárni azt, hiszen a devizapiacon olcsóbban megvásárolhatja a szükséges devizaösszeget, mint az opció gyakorlásával.

Opció elszámolás opció vevője tehát védekezni tud a számára kedvezőtlen árfolyammozgás ellen, ugyanakkor megmarad a lehetősége, hogy a számára kedvező árfolyam-alakulást kihasználja.

opció elszámolás

Az opció vevőjének nyeresége elméletileg korlátlan, vesztesége korlátozott, ez utóbbi maximum a kifizetett opció elszámolás összege lehet ha a lejáratkori piaci árfolyam megegyezik az opció árfolyamával, akkor a szükséges deviza beszerzése a prémium összegével került opció elszámolás annál, mintha nem kötötte volna meg opció elszámolás árfolyamkockázat fedezeti üzletet.

Az opció árának összetevői Az opció árának két alapvető eleme: A belső érték intrinsic valueamely azt opció elszámolás meg, hogy ha a vevő az adott piaci körülmények között azonnal gyakorolná opciós jogát, akkor az mekkora nyereséget jelentene számára opció elszámolás fizetett prémium összegét figyelmen kívül hagyva.

opció elszámolás

Az opció "at the money" típusú, ha az opció árfolyama megegyezik az aktuális piaci árfolyammal, "in the money", ha van belső értéke, és "out of the money", ha nincs belső értéke. Példa A vállalat 1 hónap múlva befolyó USD export árbevételéből opció elszámolás. A vállalat szeretné magát a dollár árfolyam opció elszámolás ellen fedezni opció elszámolás, hogy a dollár esetleges erősödése révén elérhető árfolyamnyereségről se mondjon le.

opció elszámolás

Az ügyfél egyszeri opciós díjat fizet az opció vásárlásakor. Ekkor a vállalat él az opciós joggal, és a kötési árfolyamon fogja az eurót megvásárolni, valamint a dollárt opció elszámolás. Az árfolyamnyereség kalkulációjakor a kötési árfolyamhoz hozzá kell adni az egy euróra jutó opciós díjat.

opció elszámolás

Az 50 pontos árfolyamnyereségből le kell vonni a prémiumot a valós nyereség kalkulációjakor. A deviza-deviza árfolyam opció megkötésének előfeltétele, hogy a Bank és a bináris opciók számai vállalat előzetesen megkösse a "Származékos Ügyletek Létrehozására Vonatkozó Keretmegállapodást".

opció elszámolás

A deviza árfolyam opciók minimum összege EUR. Kapcsolódó anyagok.

Hasznosvélemények